Jong en oud gaan samenwerken in pensioendossier

zaterdag 28 januari 2017
Thema's:  Blog

De organisaties van jongeren én ouderen in de pensioenwereld gaan samenwerken. Zij richten een gezamenlijk platform op, dat zich zal buigen over de inrichting van een nieuwe pensioenstelsel. Dat hebben de organisaties besloten naar aanleiding van de brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In die brief zegt de bewindsvrouw dat er (nagenoeg) niet hoeft te worden gekort bij de pensioenfondsen, tot opluchting van de betrokken partijen.

Vier vertegenwoordigers per generatie 

Vanuit de jongeren doen FNV Jong, CNV Jongeren en VCP Young Professionals mee. Voor de seniorenorganisaties denken ANBO, FNV Senioren, KBO-PCOB, KNVG, NVOG en NOOM mee namens gepensioneerden. Het platform, waarin vier vertegenwoordigers van beide kanten zitting nemen, is gericht op het uitwisselen van informatie en standpunten.

Niet jong tégen oud 

Directeur-bestuurder Liane den Haan is blij met deze ontwikkeling: "Het is niet jong tégen oud, zoals de media ons soms graag willen doen geloven. Maar het is jong samen met oud. Daar zetten wij ons als ANBO al geruime voor tijd voor in. Wij willen een goed pensioen voor de gepensioneerden van nu, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen. ANBO staat voor gedeelde belangen en is voor meerdere generaties."

Constructieve dialoog 

Dat is ook de insteek van de partijen. Zij hebben elkaar de afgelopen twee maanden regelmatig gesproken over pensioenzaken en willen zich hier ook voor inzetten. Een nieuw stelsel moet uiteindelijk voor alle deelnemers, jong en oud, een goed pensioen opleveren, dat hen in staat stelt om na pensionering hun leven op een fatsoenlijk niveau voort te zetten. Door samen in gesprek te gaan voeren de partijen een constructieve dialoog, waarbij jongeren en ouderen niet tegenover maar naast elkaar staan.01-02-2017 09:28

Worden de nabestaandenpensioenen hierin ook besproken? Niet iedereen die een pensioen jrijgt is oud. Ook jonge mensen krijgen pensioen als hun partner overlijdt. Dit wordt vaak vergeten.

 
Reageer op dit item