Koepels gepensioneerden aan Tweede Kamer: ‘Steun wetsvoorstel 50PLUS’

maandag 12 maart 2018
Thema's:  Blog

De koepels van verenigingen van gepensioneerden, KNVG en NVOG, hebben de Tweede Kamer vandaag opgeroepen in te stemmen met het initiatiefwetsvoorstel van het Tweede Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS, dat deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld. Dit wetsvoorstel kan een dreigende korting op de pensioenen voorkomen door pensioenfondsen toe te staan tijdelijk hun verplichtingen te berekenen met een hogere rente dan nu is toegestaan.

Volgens de pensioenkoepels maken de pensioenfondsen genoeg rendement om een lichte verhoging van de verplichte rekenrente mogelijk te maken. ‘Pensioenfondsen hebben gemiddeld anderhalf procent rendement nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Het rendement op de beleggingen is de afgelopen 20 jaar gemiddeld zo’n 6,5% geweest, ’zo stellen de twee organisaties in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Niet alleen de pensioenen van de gepensioneerden, maar ook de in opbouw zijnde pensioenen van de werkenden hebben de afgelopen jaren een achterstand in indexatie opgelopen van rond de 15%’, houden de organisaties de Kamerleden voor. ‘Daar komt de komende vijf jaren volgens voorspellingen van het Centraal Planbureau nog zo’n 9% bij, omdat het overgrote deel van de pensioenfondsen verwacht bij de huidige regels ook dan niet of nauwelijks te kunnen indexeren ’

Macrostabiele rentevoet

Het aannemen van het wetsvoorstel Van Rooijen is voor de beide pensioenkoepels overigens nog lang niet voldoende. Ze pleiten in een eerdere brief aan de Tweede Kamer ervoor, dat de rekenrente voor de pensioenfondsen blijvend wordt aangepast. De Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) en de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG), pleitten al eerder voor de invoering van de zogeheten macrostabiele rentevoet (MSR) als alternatief voor de risicovrije rente (RTS).

Ook de SER, de sociale partners, de Pensioenfederatie en pensioendeskundigen hebben zich eerder al uitgesproken voor de hantering van de MSR voor zowel de berekening van de premies als van de verplichtingen. De MSR wordt berekend op basis van een verwacht portefeuillerendement onder aftrek van de loon-/-prijsinflatie. De huidige risicovrije rente biedt deze stabiliteit en waardevastheid niet. 
Reageer op dit item