Persbericht: Reactie KNVG en NVOG op de jaarcijfers van de grote pensioenfondsen

vrijdag 30 januari 2015
Thema's:  Nieuwsblog

De Nederlandse pensioenfondsen worden in vermogen steeds rijker en de gepensioneerden steeds armer in koopkracht. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de grote Nederlandse pensioenfondsen die vrijdag bekend zijn gemaakt. Het vermogen van alle pensioenfondsen samen groeide in 2014 met 200 miljard euro, terwijl de gepensioneerden hun koopkracht verder zagen dalen. Dat zegt de voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG), Martin van Rooijen, (oud-staatssecretaris van Financiën) in reactie op de jaarresultaten van de grote pensioenfondsen. 

De pensioenfondsen hebben hun vermogen sinds het begin van de crisis zien groeien met meer dan 50% (van 600 miljard euro in 2007 tot 1.240 miljard euro eind 2014) en de koopkracht van de mensen die tien jaar geleden met pensioen zijn gegaan is in diezelfde periode gedaald met 17%.  En dan te bedenken dat het gemiddeld aanvullend pensioen bruto 500 euro per maand is. 

De oorzaak is gelegen in de nieuwe regels waarmee pensioenfondsen hun financiële gezondheid (dekkingsgraad) moeten berekenen. De rekenrente biedt geen reële weerspiegeling van de financiële gezondheid van de pensioenfondsen. De rente wordt kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank.

Het is ongepast deze gemanipuleerde rekenrente onverminderd toe te blijven passen terwijl iedereen kan zien, dat dit leidt tot een onbedoelde rechtsongelijkheid en onrechtvaardigheid.  

De KNVG en NVOG vertegenwoordigen samen 300.000 leden en indirect 3 miljoen gepensioneerden. 
Reageer op dit item